Hoe werkt het

Zoek je hulp voor je tuin, wil je je vensters laten wassen, heb je zin om een gezellig etentje te organiseren, hoe kom je concreet te weten wie kandidaat is om te helpen of om mee te eten? Dit gaat via onze besloten mailinggroep. Om het mailen voor iedereen zo aangenaam mogelijk te houden, werd er een mailetiquette afgesproken die overlast probeert in te perken. De boekhouding van al dit ruilen en waarderen wordt bijgehouden in onze online database, ontwikkeld door Michel.

Lets Leuven heeft niet echt een formele structuur maar werkt met een aantal enthousiaste letsverantwoordelijken (beter gekend als de vera’s), een informaticateam en een overkoepelend kernteam. Dit kernteam is de olie tussen de leden en de vera’s, en zorgt ervoor dat de LETS-machine goed en plezierig blijft lopen. De vera’s zijn elk verantwoordelijk voor een specifieke deeltaak. Maar iedereen doet dit vrijwillig. Verwacht dus geen telefonische professionele permanentie voor elk probleem binnen Lets. Deze manier van werken is flexibel en dynamisch maar soms wat chaotisch. Geen maandelijkse vergaderingen, geen juridische of wettelijke verplichtingen, geen ingewikkelde boekhouding, enzovoort. Maar ruimte voor eigen initiatief en ideeën.

Wat kan je verwachten binnen Lets Leuven, naast het vraag en aanbod:

  • Tweemaal per jaar ‘Letsleuven brunch’, een feestelijke ontmoetings- en babbelmoment met lekkere desserts, workshops, activiteiten, muziek … meer info
  • Enkele keren per jaar ‘Letsleuven overlegt’, hét beslissingsorgaan van Letsleuven waarop alle leden, zowel vera’s als niet-vera’s uitgenodigd worden
  • Eénmaal per maand organiseert een letser in overleg met de vera een letscafé (etentje, zangavond, spelletjes, gewoon babbelen, …)
  • Kwartetjes: een letser organiseert met minstens 3 andere letsers een activiteit (bv auto’s wassen, meer info (foto’s op oude site)
  • ‘Letsleuven heeft talent’, de beurs voor alle creatievelingen onder ons.

Op deze manier ontmoet je op een informele manier de andere letsers en wordt er een sociaal netwerk gevormd.

Als het letsen toch niet lukt, het systeem ligt je niet en je wil er uit stappen, dan wordt er verwacht dat je je saldo aanzuivert, d.i. zoveel mogelijk op nul brengt. Dat is een duidelijke en billijke regel die aan iedereen is uitgelegd bij het intreden in Lets Leuven. Contacteer de betreffende vera om een eventueel negatief saldo aan te zuiveren of een billijke uitstapregeling uit te werken.


Database

De letsleuven database is een webapplicatie die werd geprogrammeerd door Michel. Dit betekent dat alle schermen bekeken worden in een internetprogramma (browser). Alhoewel het daarom uiterlijk lijkt dat de online database een website is, dat is het zeker niet. De database is enkel toegankelijk voor leden.

Lees meer


Boekhouding, lidgeld en verzekering.

Neen, geen paniek. De Lets boekhouding is geen saaie bedoening in een stoffige, muffe achterkamer.
De Lets boekhouding heeft tot doel de rekeningstand in iku van alle letsers bij te houden. Binnen Lets Leuven heeft men er vanaf het begin voor geopteerd om de boekhouding open te houden voor alle leden. Er is daarom geen secretariaat waar alle waarderingsbonnen gecentraliseerd worden. In plaats daarvan worden deze bonnetjes door de letsers zelf ingeschreven. Gedeeld werk is half werk. Dat betekent ook dat iedereen de stand en transacties van elke andere letser kan inkijken. Voor je opwerpt dat dit een aanslag is op jouw privacy kan gezegd worden dat dit ook heel wat voordelen biedt.

Lees meer


Mailinggroep voor vragen en aanbiedingen

Er is gekozen om de groep op te zetten als een Google discussiegroep. Vooreerst moet je ingeschreven zijn voor deze service. Is dit nog niet het geval, stuur dan een mailtje naar Reinhilde of Michel (emailadres vind je in de online database). Zij doen dan het nodige. Je weet dat je ingeschreven bent wanneer je hiervan een bevestigingsmail hebt gekregen. Vanaf dat moment kan je berichten sturen naar het vraagaanbod letsleuven-adres.

Lees meer


IKU

Letsers waarderen elkaar met ruilpunten, in Leuven iku’s genoemd. De Leuvense iku is een samentrekking van IK aan U, van: wat moet ik aan u?
Iedere Letskring heeft zijn eigen eenheid, met een eigen naam en een eigen waarde.

Lees meer


Kernteam en Vera’s

Lets Leuven heeft niet echt een formele structuur en werkt ook niet echt als een ‘bestuur’. In het verleden is dit meestal informeel geregeld geweest en volledig vrijwillig met de inzet van een paar Letsers. Dit heeft als voordeel dat er niet al teveel werk in steekt op zich, maar heeft als nadeel dat het soms niet al te duidelijk is hoe het draait. Zeker als nieuweling kan het een beetje chaotisch overkomen. Toch is die ‘lichte structuur’ een flexibel en dynamisch instrument, waarzonder Lets Leuven misschien niet meer zou bestaan. Geen maandelijkse vergaderingen, geen juridische of wettelijke verplichtingen, geen ingewikkelde boekhouding, enzovoort. Onze letsverantwoordelijken (beter gekend als de vera’s) zijn meestal toch al bezige bijen. Het laat ook de nodige ruimte toe voor eigen initiatief en daar wordt eigenlijk ook op gerekend. Wil je iets organiseren, gewoonweg doen, zouden we zeggen…

Lees meer


Huishoudelijk reglement

Even de spelregels uitleggen.

Als iedereen binnen de groep zich hieraan houdt werkt alles een stuk prettiger en efficiënter, geen terugkerende discussies meer.

Lees meer


Hoe uitstappen

Het is altijd mogelijk dat het binnen lets niet lukt, dat het letssysteem je toch niet ligt of dat je er om welke reden niet meer bij kan/wil horen en uit lets wil stappen.

Lees meer

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.