Database

Klik hier om door te gaan naar de database.

Nog geen lid? Contacteer het instapteam.

 

De letsleuven database is een webapplicatie die werd geprogrammeerd door Michel. Dit betekent dat alle schermen bekeken worden in een internetprogramma (browser). Alhoewel het daarom uiterlijk lijkt dat de online database een website is, dat is het zeker niet. De database is enkel toegankelijk voor leden.

Hierop worden onder andere ieder zijn aantal IKU’s bijgehouden, zijn al de leden hun contactgegevens te vinden en vind je een ruim aanbod aan vragen en aanbiedingen. Alsook info en documenten zoals verslagen, de Lets Leuven Bib, rapporten, ed…

Inloggen

Ga naar de link http://www.letsleuven.be/database/login.jsp

Je login en paswoord krijgt ieder wanneer hij zich aansluit bij Lets Leuven. Je letsnaam bestaat steeds uit voornaam.naam.

Een transactie toevoegen

In het menu links kies je voor “mijn gegevens”.

Vervolgens “Mijn letstransacties”

Kies uit volgende:

 • Een nieuwe Transactie toevoegen als gever van IkU’s
 • Een nieuwe Transactie toevoegen als ontvanger van IkU’s

Hier geef je de naam op van de persoon aan wie je IKU’s geeft of van ontvangt, het aantal IKU’s, de beschrijving van het goed of dienst en de datum van de uitwisseling.

Klik vervolgens op “Inschrijven” en zowel jou als de andere letser zijn boekhoudblad zijn aangevuld.

 FAQ

 • Database
Toon alle antwoorden | Verberg alle antwoorden
 • 1. Ik ben niet bedreven in computer en internet, dit gaat mij niet lukken...
   

  Als je kan surfen op het internet en eventueel iets kan intypen, dan kan je ook met het systeem werken. Tevens staat er ook een helptekst op elk pagina. Hierin staat wat je op die pagina moet invullen of wat je moet doen. Op sommige pagina’s staat ook een infotekst hoe je sommige dingen gemakkelijker zou kunnen doen.

  Het belangrijkste voordeel van een webapplicatie is dat het te gebruiken is door alle computers die een internetprogramma hebben.

  Ten opzichte van de papieren gidsen zijn een aantal voordelen:

  • De lijsten staan centraal en kunnen niet verloren geraken tijdens een verhuis, opruim,... van een letser

  • Ze zijn overal beschikbaar waar er een internetverbinding is

  • Er hoeft geen moeite gedaan worden om de lijsten te maken en te verspreiden (geloof ons vrij: daar stak elk jaar opnieuw heel veel tijd in)

  • Er kan kort op de bal gespeeld worden omdat iedereen zelf zijn gegevens kan aanpassen

  • De lijsten zijn altijd up to date

  • Er zijn meer zoekmogelijkheden dan in de papieren gidsen

  Als je het zelf toch niet wil doen, dan kan je natuurlijk hulp vragen van een andere letser die hierin meer bedreven is.

 • 2. Help, ik ben mijn paswoord vergeten.
   

  Iedere letser van Lets Leuven heeft een persoonlijke gebruikersnaam en paswoord gekregen na de nieuwkomersbijeenkomst. Vind je deze niet meer terug, contacteer dan het informaticateam.

 • 3. Staan onze gegevens op het net? Zijn onze gegevens wel veilig?
   

  Alle gegevens staan in een database en zijn dus niet beschikbaar op het internet.

  Wil je gegevens opvragen, dan zal je je moeten aanmelden bij de database. Die zal eerst controleren of je deze gegevens wel mag zien en indien ja, welke gegevens je mag zien. Wanneer je dan iets opzoekt zal er een tijdelijke pagina gemaakt worden die de gevraagde gegevens uit de database toont. Deze tijdelijke pagina staat niet op het internet, maar bestaat enkel in het geheugen van jouw computer voor de duur van de sessie. Aangezien deze tijdelijke pagina’s enkel op jouw computer staat, zullen zoekmachines op het internet deze gegevens niet kunnen indexeren. Je zal deze pagina’s dus niet via bijvoorbeeld Google kunnen terugvinden. Meer nog, iemand die later (na jouw sessie) het internetadres van de tijdelijke pagina zou intikken op zijn computer zal de vriendelijke, doch kordate uitnodiging krijgen om in te loggen.

  Toegang is enkel mogelijk na het aanmelden met een paswoord. Dit paswoord is niet zomaar bereikbaar, het is tevens versleuteld opgeslagen zodat het echte paswoord voor niemand zichtbaar is (ook niet voor de beheerder van de database). Heb je jouw paswoord veranderd in iets dat beter bij jou paste en je weet het niet meer, dan is de enige mogelijkheid dat de beheerder van de database jou een nieuw paswoord toekent.

  Iedereen kan slechts zijn eigen gegevens veranderen. Iemand anders kan jouw gegevens dus niet aanpassen, tenzij de beheerder(s) van de database.

  Wanneer iemand zich aanmeldt bij de database en deze doet een tijdje niets meer in het systeem, dan zal de sessie afgebroken worden. Wanneer je na een tijdje terug iets wil opzoeken, zal je terug moeten aanmelden. Dit is gedaan om de kans kleiner te maken dat iemand anders bij jouw aanwezigheid jouw gegevens zou kunnen aanpassen. Het is natuurlijk beter om af te melden als je voor langere tijd niet meer verder doet op de database.

  Nog enkele andere beveiligingen zitten er ingewerkt in de database. Kortom, de gegevens zijn dus enkel beschikbaar voor diegenen die hier toegang toe kregen via een paswoord.

 • 4. Heb ik iets speciaals nodig om de database te kunnen raadplegen?
   

  Het enige wat je nodig hebt is een internetverbinding en een internetprogramma (Internet Explorer, Google Chrome, Firefox, Opera, Safari,...). Het kan ook met oudere versies van deze programma’s. Let wel op, als je nog een oudere versie van een internetprogramma gebruikt moet je met volgende dingen rekening houden:

  Niet meer ondersteunde of niet gepatchte versies van een internetprogramma zijn een gevaar voor het binnenkrijgen van virussen, wormen, trojans, adware, spyware, hijackers en andere onfrisse dingen. Vooral Internet Explorer is hiervoor gekend en berucht. Vermijdt het surfen met Internet Explorer en gebruik zoveel mogelijk een ander internetprogramma.

  • Sommige (heel) oude internetprogramma’s ondersteunen geen JavaScript (opvangen van eventuele foute invoer) of CSS (opmaak). In sommige internetprogramma’s kan dit uitgezet worden. Je kan de database zonder JavaScript of CSS toch nog raadplegen, maar het zal iets minder gebruiksvriendelijk zijn.