Als dit tekstlinks zijn en geen knoppen, klik dan hier voor meer uitleg hierover!
Je bent bij Voordelen van het LETS systeem Voordelen van het Lets-systeem

Er zijn uiteenlopende redenen waarom mensen aansluiten bij het LETS systeem. Hier volgen enkele voorbeelden, maar uiteraard zijn er nog meer. Zoek in jouw eigen situatie maar eens waar Lets jou voordelen kan bieden.

Zelfredzaamheid

Door het aanbieden van diensten binnen binnen een lokale kring kan het eigen zelfvertrouwen verbeteren. Er is waardering voor de aanbieder, zowel in ruilpunten als sociaal.

Onbenutte of latent aanwezig kwaliteiten kunnen worden aangeboord en gestimuleerd. Voor sommige mensen stimuleert het de creativiteit. En bovenal: het is leuk. Je doet dingen die je graag doet en wordt geholpen door mensen die dat ook graag doen.

Onderlinge dienstverlening wordt weer versterkt. Een aantal zorgtaken kunnen binnen Lets worden verricht. Zo kan iemand die herstelt van een ongeval hulp vragen in het huishouden, kookhulp, vervoer of dergelijke. Het LETS systeem bevordert werkzaamheden die ten goede komen aan anderen.

Materiële voordelen

Alhoewel binnen LETS niet in harde munt gerekend wordt, kan het materiële voordelen bieden. Als je via LETS bijvoorbeeld jouw fiets laat repareren kan je het uitgespaarde geld aan iets anders uitgeven.

Tevens kan je je meer extra's veroorloven. Zoals iemand die voor jou een taart bakt, een extra haarknip, fruit of groenten vanuit de tuin,..

Sociale contacten

Door het handelen met andere letsers zal zeker meer sociale contacten hebben. Door het in de gids staan met naam en toenaam creëer je de mogelijkheid dat mensen je opzoeken.

Door de vraag die je hebt naar de Letsgroep zal je moeten contact leggen met andere letsers die dit in hun aanbod hebben. Tevens zijn er een aantal gelegenheden waarin je letsers op een informele manier kan tegenkomen. Activiteiten zoals wandelingen, samen naar de film, een feestje,...

Milieu

LETS bevordert hergebruik en draagt daardoor bij tot een duurzame samenleving. Door de dienstverlening binnen de kring wordt reparatie terug rendabel. Hergebruik en uitwisseling van goederen neemt toe doordat binnen LETS tweedehandsgoederen worden aangeboden of doorgegeven.

Door het lokale karakter van LETS wordt minder energie verbruikt voor transporteren van producten en goederen.

En nog...

...misschien het belangrijkste: letsen is fun! Binnen LETS doe je juist die dingen die je graag doet. Als we in deze en volgende pagina's spreken over een "klus" is dat niet echt een klus om te klaren. Wel iets waar je gewoon plezier aan kan beleven om te doen.