Als dit tekstlinks zijn en geen knoppen, klik dan hier voor meer uitleg hierover!
U bent bij LETS Leuven Boekhouding

Neen, geen paniek. De Lets boekhouding is geen saaie bedoening in een stoffige, muffe achterkamer.
De Lets boekhouding heeft tot doel de rekeningstand in iku van alle letsers bij te houden. Binnen Lets Leuven heeft men er vanaf het begin voor geopteerd om de boekhouding open te houden voor alle leden. Er is daarom geen secretariaat waar alle waarderingsbonnen gecentraliseerd worden. In plaats daarvan worden deze bonnetjes door de letsers zelf ingeschreven. Gedeeld werk is half werk. Dat betekent ook dat iedereen de stand en transacties van elke andere letser kan inkijken. Voor je opwerpt dat dit een aanslag is op jouw privacy kan gezegd worden dat dit ook heel wat voordelen biedt.

Praktisch

Vanaf 2007 ging de letsboekhouding online en werd een onderdeel van de letsleuven online database.

Wanneer iemand begint bij Lets Leuven krijgt hij/zij een nieuw "blad" in de online letsboekhouding en staat zijn stand op nul. Dit wil niet zeggen dat hij/zij eerst iets zal moeten doen voordat hij/zij kan vragen. In tegenstelling tot de macro-economie moet je geen iku's verworven hebben om in te kunnen gaan op het aanbod van een andere letser. Op een negatieve stand wordt ook geen intrest of dergelijke aangerekend. Een negatieve stand is binnen lets gewoon een toezegging in de toekomst voor iemand anders binnen lets iets terug te doen. Aangezien wat bij de een bijkomt bij de ander afgaat, zullen er dus altijd evenveel letsers in het negatief gaan, dan er in positief staan. Er moeten altijd letsers in het negatief gaan, anders werkt het systeem niet meer.

Dit wil niet zeggen dat iemand maar moet opvragen zonder zich zorgen te maken over zijn persoonlijke rekening. Er zijn boven- en ondergrenzen die best niet overschreden worden. Deze werd gesteld op 300 iku in positief of negatief.

Wat er moet ingevuld worden?
 • letser waarmee de transactie gebeurde
 • hoeveel iku's er van eigenaar veranderen
 • de omschrijving van de transactie
 • datum van de transactie

In de online letsboekhouding moet dit slechts eenmaal ingevuld worden, dit in tegenstelling tot de vroegere papieren boekhouding waar men telkens ook de tegenboeking voor de andere partij moest doen. Dat maakt het invullen van de online boekhouding net iets gemakkelijker.

Wie schrijft de waarderingsbon in?

Een richtlijn is dat dit de gever is, maar dit is niet direct een wet van Meden en Perzen. Sommige gevers hebben bijvoorbeeld geen (snelle) internetconnectie thuis of zijn niet zo computerminded. In die zin is het best om goede afspraken te maken met elkaar wie de ikuutjes inschrijft. Met de papieren boekhouding was dat trouwens ook al zo. Er werd afgesproken dat degene die het kortst bijwoonde de ikuutjes invulde. Of degene die het eerst in de buurt van Kojje kwam. Of...

Als er geen afspraken gemaakt zijn is het kwestie om extra op te letten of de ikuutjes al dan niet ingeschreven zijn. Anders zou de gever tweemaal de transactiesom krijgen en dit zou twee keer van de ontvanger afgaan. Dat is weliswaar heel interessant voor de gever, maar niet voor de ontvanger. Even opletten dus vooraleer je jouw letstransacties invoert zonder onderlinge overeenkomst wie ze zou inschrijven.

In principe kan dat geen probleem zijn: op de welkompagina na het inloggen staat een link naar een lijst met letsklussen die door de andere al zijn ingevuld. Kwestie is om daar regelmatig naar te gaan kijken en de letsklussen die in de lijst staan van het eigen lijstje te halen zodat je ze niet nog eens zou inschrijven.

Of men kan eerst even op het eigen boekhoudblad gaan kijken en zien welke transacties al ingevoerd zijn. Dat is nu heel erg gemakkelijk: alles staat op volgorde van datum. Dat was wel wat anders met de papieren boekhouding waar alles zowat doorheen stond.

Waar?

De online boekhouding is 24/24 en 7/7 beschikbaar. Ga naar inlogpagina, log in en je kan jouw letsboekingen doen, maar ook jouw eigen gegevens beheren of bladeren/zoeken doorheen de online adressen- en vraag/aanbodgidsen.

Lidgeld

Voor de werking van Lets Leuven vragen we een jaarlijks lidgeld van:

 • 30 IkU
  Onze letsgroep bestaat enkel omdat verschillende letsers er, buiten het gewone letsen, hun tijd en energie in steken (bijvoorbeeld organisatie van de Brunch,...). Voor deze gemeenschappelijke inzet vragen we van iedereen 30 iku die jaarlijks naar de letskas wordt overgeboekt. Dat is een anderhalf uur per jaar om de letswerking levend te houden.
 • 3 euro
  Deze kan betaald worden op de Brunch of rechtstreeks op de rekening van Lets Leuven: IBAN BE34 9796 4461 2390.
  Indien het lidgeld na de december-brunch nog niet betaald is, verhoogt het bedrag tot 5 euro. Er op tijd bij zijn is voordelig.
Hiermee worden de onkosten vergoed die wij maken om Lets Leuven draaiende te houden (adressengidsen, portkosten,...).

In de online database kan je ook terugvinden of je jouw euro lidgeld al dan niet hebt betaald (Mijn gegevens > Mijn transacties > Mijn transacties tonen > Toon lidgeldbetalingen).