Als dit tekstlinks zijn en geen knoppen, klik dan hier voor meer uitleg hierover!
Je bent bij de online database

Meer en meer Letsgroepen in Vlaanderen ontdekken het gebruiksgemak van het online beschikbaar stellen van gegevens voor de letsers. Vanaf december 2005 verdwenen de papieren V&A-lijst en de adressenlijst van Lets Leuven en werden vervangen door een online database. Begin 2007 startte de online letsboekhouding. Enige tijd later zag ook de goederenmarkt het levenslicht.

De letsleuven database is een webapplicatie (een programma dat jouw internetprogramma gebruikt om aan de data te geraken) en werd geprogrammeerd door Michel.

Het voordeel van online gegevens zijn:

 • De lijsten kunnen niet verloren geraken tijdens een verhuis, opruim,...
 • Ze zijn overal beschikbaar waar er een internetverbinding is.
 • Er hoeft geen moeite gedaan worden om de lijsten te maken en te verspreiden (geloof ons vrij: daar steekt elk jaar opnieuw heel veel tijd in).
 • Er kan kort op de bal gespeeld worden omdat iedereen zelf zijn gegevens kan aanpassen.
 • De lijsten ziijn altijd up to date.
 • Er zijn meer zoekmogelijkheden: op letser, vraag/aanbod, trefwoorden, categorie of gewoon bladeren doorheen de gidsen (V&A, adressen, ikuboekhouding, goederenmarkt),...
 • Buiten de adressenlijst en de vraag&aanbodlijst zijn heel wat andere mogelijkheden voor de toekomst: een verzameling van boeken en andere media van letsers (de letsbib), vragen/aanbiedingen op korte termijn, een forum,...
Wat dan met letsers die geen internetverbinding hebben of letsers die liever de lijsten op papier hebben? Geen probleem, in het online systeem is het mogelijk om de lijsten gewoon af te drukken. Voor letsers zonder internetverbinding is er nog altijd een papieren versie op de Brunch verkrijgbaar, net als voordien. Op de Brunch is er trouwens ook de mogelijkheid om hun Vragen & Aanbiedingen in te laten voeren.

 

Een nieuw systeem roept bij sommigen vragen op.

Heb ik iets speciaals nodig om de database te kunnen raadplegen?

Het enige wat je nodig hebt is een internetverbinding en een internetprogramma (Internet Explorer, Firefox, Opera, Konquerer, Safari,...). Het kan ook met oudere versies van deze programma's. Let wel op, als je nog een oudere versie van een internetprogramma gebruikt moet je met volgende dingen rekening houden:

 • niet meer ondersteunde of niet gepatchte versies van een internetprogramma zijn een gevaar voor het binnenkrijgen van virussen, wormen, trojans, adware, spyware, hijackers en andere onfrisse dingen. Vooral Internet Explorer is hiervoor gekend en berucht. Vermijdt het surfen met Internet Explorer en gebruik zoveel mogelijk een ander internetprogramma.
 • sommige (heel) oude internetprogramma's ondersteunen geen JavaScript (opvangen van eventuele foute invoer) of CSS (opmaak). In sommige internetprogramma's kan dit uitgezet worden. Je kan de database zonder JavaScript of CSS toch nog raadplegen, maar het zal iets minder gebruiksvriendelijk zijn.

Ik ben niet bedreven in computer en internet. Ik ga dat zeker niet kunnen...

Als je kan surfen op het internet en eventueel iets kan intypen, dan kan je ook met het systeem werken. Tevens staat er ook een helptekst op elk pagina. Hierin staat wat je op die pagina moet invullen of wat je moet doen. Op sommige pagina's staat ook een infotekst hoe je sommige dingen gemakkelijker zou kunnen doen.

Opzoeken kan je op twee manieren:

 • Gewoon bladeren door de gidsen is het simpelste. Het is net als surfen op het internet.
 • Via een zoekformulier kan je veel specifieker zoeken. Dit is ook niet zo moeilijk, het kan met enkele muisklikken en eventueel het intypen van een woord. Bijvoorbeeld als je iemand zoekt om te strijken selecteer dan "aanbod" uit de lijst, typ "strijken" en druk op de knop "zoeken" en je vindt alle letsers die dit aanbieden. Simpel, niet? Hetzelfde kan je doen om iemand met groene vingers te vinden (selecteer "aanbod" en typ "tuin"), een computerwizard (selecteer "aanbod" en typ "computer" of "Word" of dergelijke in),... Probeer het maar eens een keer met jouw vragen. Je kan natuurlijk zoeken op de vragen die andere letsers stellen en die jij bijvoorbeeld aanbiedt.

Als je het zelf toch niet wil doen, dan kan je natuurlijk hulp vragen van een andere letser die hierin meer bedreven is.

Staan onze gegevens op het net? Zijn onze gegevens wel veilig?

Alle gegevens staan in een database en zijn dus niet beschikbaar op het internet. Wil je gegevens opvragen, dan zal je je moeten aanmelden bij de database. Die zal eerst controleren of je deze gegevens wel mag zien en indien ja, welke gegevens je mag zien. Wanneer je dan iets opzoekt zal er een tijdelijke pagina gemaakt worden die de gevraagde gegevens uit de database toont. Deze tijdelijke pagina staat niet op het internet, maar bestaat enkel in het geheugen van jouw computer voor de duur van de sessie. Aangezien deze tijdelijke pagina's enkel op jouw computer staat, zullen zoekmachines op het internet deze gegevens niet kunnen indexeren. Je zal deze pagina's dus niet via bijvoorbeeld Google kunnen terugvinden. Meer nog, iemand die later (na jouw sessie) het internetadres van de tijdelijke pagina zou intikken op zijn computer zal de vriendelijke, doch kordate uitnodiging krijgen om in te loggen.

Toegang is enkel mogelijk na het aanmelden met een paswoord. Dit paswoord is niet zomaar bereikbaar, het is tevens versleuteld opgeslagen zodat het echte paswoord voor niemand zichtbaar is (ook niet voor de beheerder van de database). Heb je jouw paswoord veranderd in iets dat beter bij jou paste en je weet het niet meer, dan is de enige mogelijkheid dat de beheerder van de database jou een nieuw paswoord toekent.

Iedereen kan slechts zijn eigen gegevens veranderen. Iemand anders kan jouw gegevens dus niet aanpassen, tenzij de beheerder(s) van de database.

Wanneer iemand zich aanmeldt bij de database en deze doet een tijdje niets meer in het systeem, dan zal de aanmelding afgebroken worden. Wanneer je na een tijdje terug iets wil opzoeken, zal je terug moeten aanmelden. Dit is gedaan om de kans kleiner te maken dat iemand anders bij jouw aanwezigheid jouw gegevens zou kunnen aanpassen. Het is natuurlijk beter om af te melden als je voor langere tijd niet meer verder doet op de database.

Nog enkele andere beveiligingen zitten er ingewerkt in de database. Kortom, de gegevens zijn dus enkel beschikbaar voor diegenen die hier toegang toe kregen via een paswoord.

Waar vind ik de Lets Leuven database?

Op elke pagina van deze website staat een link naar de database. Je vindt deze in het menu bovenaan links (de onderste link genaamd "Database").

Geen gebruikersnaam of wachtwoord?

Iedere letser van Lets Leuven heeft een persoonlijke gebruikersnaam en paswoord gekregen, hetzij na de nieuwkomersbijeenkomst, hetzij bij de start van de Lets Leuven online database. Vind je deze niet meer terug, contacteer dan Michel.

Tijdslijn van de online database
5 december 2005 Officiële start van de online database v1 (toen enkel nog de online V&A-gids en adressengids)
25 september 2006 De demo van de online boekhouding en de letsbib worden uitgetest
28 januari 2007 Volledig herwerkte versie van de online database v2 (met extra zoekmogelijkheden en start van de online letsboekhouding)
6 februari 2007 Start van de online goederenmarkt.