Mailinggroep

Binnen Lets Leuven worden vragen en aanbiedingen doorgegeven via het Vraag & Aanbod mailsysteem. Concreet betekent dit dat iedereen die hierop is ingeschreven vragen en aanbiedingen van andere letsers in zijn emailbox krijgt. In de praktijk krijg je dan vrijwel dagelijks een of meerdere van zulke mailtjes in jouw emailbox.

Om een mail te sturen naar gans de groep, stuur een mail naar letsleuven@googlegroups.com.
Opgelet: u moet geregistreerd staan in deze groep, anders wordt de mail niet doorgegeven.

Er is gekozen om de groep op te zetten als een Google discussiegroep. Vooreerst moet je ingeschreven zijn voor deze service. Is dit nog niet het geval, stuur dan een mailtje naar Reinhilde of Michel. Zij doen dan het nodige.

Je weet dat je ingeschreven bent wanneer je hiervan een bevestigingsmail hebt gekregen. Vanaf dat moment kan je berichten sturen naar het vraagaanbod letsleuven-adres.

Tips

  • Wil je deze berichten wel lezen, maar liever niet in jouw email inbox te krijgen, dan kan je er ook voor kiezen deze enkel online te lezen. Je moet dan wel een account aanmaken bij Google discussiongroups. Dit kan je zelf doen in jouw googleaccount, maar je kan het ook vragen aan Reinhilde of Michel van het informaticateam om dit voor jou aan te passen. Vanaf dat moment kan je inloggen via jouw google-account in de vraagaanbod groep en de berichten daar lezen.
  • Je kan enkel een mailtje sturen naar de vraagaanbod mailgroep vanuit het emailadres waarmee je geregistreerd staat. Heb je bijvoorbeeld twee emailadressen en je staat in de groep geregisteerd met het eerste, dan zal je geen mailtje kunnen sturen met het tweede. Tenzij je vraagt aan Reinhilde of Michel om een bijkomende registratie te doen voor het tweede emailadres.
  • Sommige letsers proberen in te loggen in de google discussiegroep met hun letsleuven gebruikersnaam en paswoord (voor de online database). Dit lukt echter niet: de online database heeft ABSOLUUT NIETS te maken met de vraagaanbod google maillijst. Het zijn twee aparte systemen.
  • Het is wel zo dat als jouw emailadres wijzigt, dat dit dan door ons wordt aangepast in zowel de mailgroep als online database.
  • Een veel gestelde vraag: moet ik een google-account aanmaken? Dit hoeft niet. Het is alleen nodig als je de vraagaanbod-berichten enkel online wil lezen of wanneer je diegenen die de berichten online lezen een duidelijke naam wil geven (als jouw emailadres niet duidelijk aangeeft wie je bent). Kortom, het is niet noodzakelijk om een Google-account aan te maken om berichten naar vraagaanbod mailgroep te sturen. Maar anderzijds is er niemand die je tegen zal houden om het te doen. Het is jouw eigen keuze.
  • Letsers met een Hotmail- of Yahoo-adres kunnen soms problemen ondervinden bij het zenden van een bericht naar de vraagaanbod mailgroep. Dit heeft te maken met de vele spamboodschappen die de googlegroepen ondervinden vanuit Hotmail- en/of Yahoo-adressen, waardoor Google het zenden van berichten vanuit deze adressen blokkeert.

Wat moet je doen om een vraag of aanbod door te sturen naar de V&A mailgroep?

  • Geef de email een duidelijk onderwerp, voorafgegaan door V: (indien het een vraag betreft) of A: (indien het een aanbod betreft).
  • Omschrijf in een emailbericht duidelijk welke vraag je hebt of welk aanbod je doet. Doe dit zo concreet mogelijk, bijvoorbeeld met een datum waarop je iets plant. 
  • Verstuur het bericht naar letsleuven@googlegroups.com.
  • Even later komt het bericht in de emailbox van alle ingeschreven letsers. Opgelet: google gebruikers krijgen hun eigen mail zelf niet te zien, maar ze is wel degelijk toegekomen in de groep. Je kan dit oplossen door bij ontvanger ook je eigen adres in te vullen.

Dit zijn enkele richtlijnen om de mailgroep voor iedereen zo aangenaam mogelijk te houden:

  • Gebruik de Lets mailinglijst enkel voor mails die te maken hebben met LETS (nogal evident).
  • Stuur geen mailtjes die niets te maken hebben met Lets. Wat wel kan zijn bijvoorbeeld het zoeken van een huisgenoot, een tip doorgeven voor huren/vakantie, samen naar een evenement (film, concert, opera, tentoonstelling,…) gaan.
  • Deze lijst is ENKEL bedoeld voor mails die je naar iedereen van Lets Leuven wil sturen. Wil je een mail sturen naar één of slechts enkele letsers, gebruik dan hun individuele mailadres. Daar dienen ze voor.
  • Geen commerciële mails (verkoop in euro’s van wat dan ook)
  • Geen politieke mails, kettingbrieven, grapjes,…
  • Heb je info die je denkt dat diverse letsers interesseert, dan is het beter om die specifieke letsers apart aan te schrijven dan dit naar allemaal te sturen.
  • Geen mailoorlog via de mailinglijst. Heb je op- of aanmerkingen van welke soort ook, kun je best een individueel gesprek op gang brengen. Of indien nodig de vera’s mee op hoogte brengen.
  • Probeer het meesturen van een attachment te vermijden. Als dit toch nodig is, zorg er dan voor dat deze zo klein mogelijk is, liefst niet groter dan pakweg 40 kB. De letsers met een beperkte internetverbinding of een beperkte mailbox zullen jou heel dankbaar zijn!

Nog enkele raadgevingen

  • Vermijdt het veelvuldig gebruik van hoofdletters in het onderwerp. Eerst en vooral omdat sommige spamfilters dit aanzien als kenmerk van spam, waardoor het bericht onterecht in de map “Ongewenste berichten” geplaatst wordt of in het ergste geval koudweg wordt gewist (hangt af hoe de ontvanger de spamfilter hebt ingesteld). Ten tweede staat een blok met hoofdletter gelijk aan schreeuwen of de stem verheffen. Gebruik het enkel sporadisch om iets te accentueren. 
  • Om dezelfde redenen: wees zuinig met uitroeptekens in het onderwerp, maar ook in de emailtekst zelf. Meerdere uitroeptekens na mekaar in het onderwerp maken dat jouw email bijna gegarandeerd als spam aanzien wordt. 
  • Berichten op de vraagaanbodmaillijst zijn tijdelijke vragen en aanbiedingen. De permanente vragen en aanbiedingen kan je vinden in de online database. Bezoek deze regelmatig eens. 
  • Het is gemakkelijk om de vragen en aanbiedingen van nieuwkomers op te zoeken. Geef hen eens een belletje of een mailtje. Ze zullen je dankbaar zijn. 
  • Zoek ook eens doorheen de letsboekhouding: zo zie je wie wat aanbiedt. Dat kan soms verrassend zijn daar sommige transacties spontaan gebeuren zonder dat deze in vraagaanbod beschreven zijn.
  • Wil je een letser rechtstreeks bereiken, je kan de emailadressen van de letsers terugvinden in de online database.
  • Er zijn trouwens ook nog de letsactiviteiten die meegedaan kunnen worden en waar letsers op een informele manier kunnen ontmoet worden (de lets Brunch, (lets)wandelingen, etentjes, andere letsactiviteiten,…).